دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز
یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴

ثبت اختراع عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در حوزه «سیستم های جدید مشبك كاری چاه های نفت و گاز»
 
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز موفق به تولید دانش بهره گیری از «سیستم مشبك كاری چاه های نفت و گاز با استفاده از خرج شكل دار به اضافه سیستم ثانویه تولید گاز» و ثبت این اختراع شد.

به گزارش اداره كل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه شهید چمران اهواز، دكتر علیرضا دنه دزفولی در این خصوص گفت: حفاری چاه های نفت و گاز زمانی تكمیل می شوند كه به تولید برسند و برای این منظور لازم است چاه ها به تجهیزات خاصی مجهز شوند. 
وی بابیان اینكه چاه های نفت و گاز به دو شیوه ی «جداری گذاری شده» (cased hole completion) و «حفره باز» (open hole completion) تكمیل می شوند، گفت: عملیات مشبك كاری چاه های نفت و گاز «جداری گذاری شده» مهم ترین بخش تكمیل چاه است كه با ایجاد شبكه ای از روزنه ها، ارتباط میان سازند و چاه برقرار می شود. 
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: در این طرح  «سیستم جدید مشبك كاری چاه های نفت و گاز با استفاده از خرج شكل دار به اضافه سیستم ثانویه تولید گاز» ارائه شده است كه در آن بخش خرج شكل دار (shaped charge) وظیفه نفوذ و ایجاد سوراخ در سازند را دارد. 
دنه دزفولی، تصریح كرد: در این سیستم بعد از انفجار و عمل سوراخ كاری خرج شكل دار، پس از یك ثانیه سیستم تولید گاز فعال شده و توسط مواد پیرتكنیك و از طریق خرج شكل دار حجم زیادی گاز به درون سوراخ های ایجادشده فرستاده می شود. این عمل سبب باز شدن بیشتر سوراخ ها، تراوایی بیشتر و درنتیجه افزایش درصد برداشت هیدروكربور از چاه های نفت و گاز می شود. 
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان كرد: از ویژگی های این طرح می توان به «افزایش قدرت نفوذ در سنگ مخزن»، «ایجاد شكاف با طول بیشتر»، «ایجاد نشدن نخاله در شكاف»، «سازگاری با مخازن نفت و گاز»، « آسیب نرساندن به اسكلت مخزن»، «افزایش تراوایی مخزن» و «افزایش بهره وری چاه» اشاره كرد.
وی در پایان بیان كرد: این اختراع به صورت مشترك با سهم مالكیت اختراع یكسان با همكاری دكتر اصغر صادق آبادی رئیس اداره مطالعات مدیریت پژوهش و فناوری شركت ملی حفاری ایران انجام شده است.
   تاریخ: ۱۴:۳۹ - ۰۶/۰۶/۱۴۰۱   بازدید: ۲۵۴