دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳

آسیب خام خواری و خام فروشی در صنایع نفت و گاز / لزوم برنامه ریزی متناسب با عمل
 
رئیس پژوهش و فناوری شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینكه در استراتژی باید مدل برتری رشد ماندگار را با توجه به ظرفیت عملیاتی موجود و برنامه های متناسب با عمل انجام دهیم، گفت: در زنجیره ساختار جزیره ای منابع نفتی، صادرات‏ و پالایشگاه و پتروشیمی داریم و از طرفی خام خواری، خام سوزی و خام فروشی ...
دكتر محمد گلستان باغ در همایش فرصت ها و چالش های استان خوزستان در تحقق شعار سال كه امروز (31 خردادماه) در دانشكده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، اظهار كرد: زمانی كه رشد را انتخاب می كنیم، باید با انتخاب چالش ها همراه باشد. مجموعه چالش ها در كنار هم بحران را تشكیل می دهند.

به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: امكان ندارد به سمت توسعه و رشد رفت و با بحران و چالش روبه رو نشد. اساسا بحران، فرزند توسعه و رشد است. عالی ترین اتفاق بشری، رشد است و وقتی رشد انتخاب می شود، چالش نیز همراه آن انتخاب می شود اما بحران و چالش نقطه عطفی است كه باید از آن عبور كرد.

رئیس پژوهش و فناوری شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: در خصوص استراتژی، می دانیم كه وضعیت موجود ما كجا است. استراتژی دارای دو بخش تفكر و برنامه ریزی و یك بخش اجرا یا عمل است اما نه هر عملی. ما در كشور برنامه دانش و ظرفیت كم نداریم اما عمل متناسب با تفكر و برنامه متاسفانه كم است. برنامه تولید می كنیم اما آن را بد عملی می كنیم.

گلستان باغ ادامه داد: لذا در استراتژی باید مدل برتری رشد ماندگار را با توجه به ظرفیت عملیاتی موجود و برنامه های متناسب با عمل انجام دهیم. آنچه گرفتنی نیست به عمل قدرت می دهد؛ باید جغرافیا را در نظر گرفت چون گرفتنی نیست، البته به شرط اینكه برنامه ریزی متناسب با عمل باشد. اگر درست برنامه ریزی نكنیم جای دیگر برای منابع، جغرافیا و ظرفیت ما تئوریزه و برنامه ریزی می كنند و اتفاقا قدرت را از ما می گیرند.

وی با اشاره به ظرفیت های نفتی استان خوزستان بیان كرد: مدیریت 85 درصدی منابع نفتی و گازی كشور و مدیریت 95 درصدی تامین پالایشگاه های كشور در استان خوزستان است، پس با منبعی عظیم روبه رو هستیم.

رئیس پژوهش و فناوری شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب یادآور شد: یك زمانی استعمار جنگی و منطقه ای بود اما رهبری نیز فرمودند كه امروز استعمار تئوری است. ما تئوری هایی می بینیم كه وقتی به آن ها عمل می كنیم، منابع ما تئوریزه می شود.

وی با اشاره به ظرفیت منابع هیدروكربنی بیان كرد: نفت خام نفتی است كه از مخازن استحصال می شود و هنوز هیچ عملیاتی روی آن انجام نشده است. در زنجیره ساختار جزیره ای منابع نفتی، صادرات‏ و پالایشگاه و پتروشیمی داریم و از طرفی خام خواری، خام سوزی و خام فروشی نیز داریم.

گلستان باغ افزود: طبق آمار سال 98، مجموع تولیدی گاز و نفت 7 میلیون 730 هزار بشكه در روز بوده است كه از این میزان حدود 18 درصد صادر شده، 43 درصد تبدیل به سوخت و 10 درصد خوراك پتروشیمی شده و بقیه نیز شامل 16 درصد اتلاف، 8 درصد تزریق و 5 درصد فلر است. 64 درصد منابع هیدروكربنی را خام خواری كردیم كه بدتر از خام فروشی است. 18 درصد نیز خام فروشی شد. نگرش ما به منابع چه بوده؛ عامل توسعه یا مانع آن؟ خام فروشی و خام خواری ما را به سودمحوری رسانده است یا سوخت محوری؟ انرژی رسانی كرده ایم یا گازرسانی؟

وی ادامه داد: وضعیت ما در پالایشگاه ها، 48 درصد منابع نفتی در خاورمیانه است و از طرفی نیز كمترین تعداد پالایشگاه در خاورمیانه را داریم. در كشور 10 پالایشگاه فعال داریم كه هفت پالایشگاه از این تعداد، از پیش از پیروزی انقلاب بوده اند و در این 40 سال تنها سه پالایشگاه زدیم.

رئیس پژوهش و فناوری شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب در پایان گفت: پتروشیمی ها نیز دو دسته اند؛ یا خوراك گازی دارند یا نفتی. عدد زنجیره ای ارزش پتروشیمی ها حدود 3.17 است و ارزش جهانی 15 است. یعنی ما در پتروشیمی ها هم خام فروش هستیم.

انتهای پیام
منبع خبر:
ایسنا
   تاریخ: ۱۶:۱۹ - ۳۱/۰۳/۱۴۰۱   بازدید: ۲۱۱