دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳

تحلیل یك اقتصاددان از تاثیرات جنگ روسیه و اوكراین بر اقتصاد منطقه
 
عضو هیات علمی اقتصادی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: حتی در صورت توافق برجام پیش بینی ما این است كه سرمایه گذاران خارجی به دلیل نزدیكی جغرافیایی ایران به روسیه، تا توقف جنگ تمایل چندانی به سرمایه گذاری در ایران به دلیل بی ثباتی منطقه نداشته باشند.
سید مرتضی افقه در گفت وگو با ایسنا در خصوص تاثیرات جنگ اوكراین و روسیه بر اقتصاد جهانی اظهار كرد: بازارهای جهانی به انرژی روسیه، بسیار احتیاج دارند و این موضوع تاكنون تاثیر خود را بر روی قیمت نفت گذاشته است.

وی افزود: اروپا و به خصوص آلمان به انرژی روسیه بسیار وابسته هستند و در نتیجه این موضوع باعث ایجاد محدودیت هایی برای اروپا شده است. هم چنین از طرفی نیز جهان به مواد غذایی اوكراین و روسیه (به خصوص گندم) به شدت وابسته است و این موضوع باعث می شود كه قیمت این محصولات غذایی در حال حاضر و در آینده افزایش یابد.

افقه تصریح كرد: در این شرایط جنگی، یكسری از محصولات غذایی این دو كشور دچار افزایش قیمت شدید می شوند و این موضوع تاثیر بسزایی بر روی كشورهای دیگر خواهد داشت. هم چنین از طرفی نیز به گونه ای كه شواهد نشان می دهد مشكل تامین انرژی اروپا ناشی از خلأ تامین انرژی از سوی روسیه، در كوتاه مدت برطرف نمی شود.

پیچ و خم برجام در شرایط جنگ اوكراین و روسیه

عضو هیات علمی اقتصادی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به مذاكرات برجام در شرایط فعلی گفت: فعلا این موضوع متوقف شده است؛ اگر برجام حاصل شود، ایران از مزایای افزایش شدید قیمت نفت ناشی از جنگ روسیه با اوكراین، بهره مند می شود. اكنون قیمت نفت نسبت به چند ماه گذشته دو برابر شده است و حتی فروش روزانه 1.5 میلیون بشكه ای نفت كه بنابر اعلام دولت در شرایط تحریمی انجام می شود، درآمد حاصل از این فروش، با فروش روزانه 2.5 میلیون بشكه نفت در شرایط قبل تحریم ها (توافق برجام) برابری می كند.

این كارشناس اقتصادی گفت: اگر چه جنگ خوب نیست اما در این راستا افزایش قیمت نفت به نفع ایران شده است. موضوع جنگ اوكراین و روسیه برای ایران در بحث مذاكرات و برجام، تاثیرات مثبت و منفی داشته است و در صورت توافق یا عدم توافق در برجام، باز هم متاثر از آثار جنگ این دو كشور خواهیم بود. حتی در صورت توافق برجام پیش بینی ما این است كه سرمایه گذاران خارجی به دلیل نزدیكی جغرافیایی ایران به روسیه، تا توقف جنگ تمایل چندانی به سرمایه گذاری در ایران به دلیل بی ثباتی منطقه نداشته باشند.

حذف ارز ترجیحی، نهایی می شود؟

افقه در ادامه خصوص حذف ارز ترجیحی اظهار كرد: حدس می زنم تكلیف این ارز فعلا نامعلوم بماند تا تكلیف برجام مشخص شود.

افقه ادامه داد: با توجه به جنگ روسیه و اوكراین، اروپا و آمریكا برای توافق در برجام اشتیاق بیشتری پیدا كرده اند. اما در این بین روسیه، زمین بازی را برهم زده است. با توجه به عقلانیتی كه در مسئولین رده بالای كشور وجود دارد حدس می زنم به هر حال این توافق انجام شود.

این كارشناس اقتصادی افزود: در صورت عدم توافق نهایی، توافقی موقت حاصل می شود و با این توافق، ایران بخشی از درآمدهای خود را به دست می آورد و از طرف دیگر نیز می تواند محدودیت های بخش هسته ای را به صورت كامل نپذیرد.

وی در پایان و در جمع بندی این موضوعات عنوان كرد: حتی در صورت توافق موقت نیز اقتصاد كشور تا حدودی می تواند نفس بكشد. معتقد هستم كه ایران به شدت نیازمند درآمدهای بعد از رفع برجام است و آمریكا نیز به دلیل مسائل داخلی خود گرایش به توافق دارد و گرایش هر دو طرف این است كه این موضوع حل و توافق حاصل شود.

انتهای پیام
منبع خبر:
ایسنا
   تاریخ: ۱۳:۱۵ - ۲۳/۱۲/۱۴۰۰   بازدید: ۱۷۵