دیدارنیوز ـ اسفندیار عبداللهی: مهدی قمیشی، استاد دانشکده علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، درباره معیار استاندارد مصرف آب و تفاوت آن با میزان مصرف در ایران گفت: «اصل مسئله این است که ما منابع آبی که در کشورمان داریم به طور متوسط از نظر هیدرولوژیک مقداری است که به همان میزان آب شیرین سالیانه داریم. بحث مقداری بارش ها نیست، مقدار بارش ها در کشور 400 میلیارد مترمکعب است، اما چقدر از آن قابل مصرف است؟ یعنی آنچه به عنوان آب چشمه و چاه در دسترس داریم یک زمانی از نظر تاریخی 130 میلیارد مترمکعب بود الان به خاطر مسائل اقلیمی به 100 میلیارد رسیده است؛ بنابراین ما 100 میلیارد مترمکعب آب شیرین قابل مصرف داریم که باید صرف آب شهری، صنعت و کشاورزی و محیط زیست شود.»
ویدیوی کامل گفت وگو با مهدی قمیشی را اینجا و در یوتیوب و آپارات دیدارنیوز ببینید و بشنوید
{$sepehr_media_490886_400_300}
اخبار مربوط به خشک شدن تالاب ها، میزان نرخ فرونشست، خشک شدن دشت ها و رودخانه ها بیش از قبل شنیده می شود، اما سوال اساسی اینجاست که این آب دقیقا در کدام نقاط بیشتر هدر می رود؟ آیا مصرف آب در نقاط پرمصرف باعث سودآوری نیز شده است؟
مهدی قمیشی، استاد دانشکده علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز: آنچه به عنوان آب چشمه و چاه در دسترس داریم یک زمانی از نظر تاریخی 130 میلیارد مترمکعب بود الان به خاطر مسائل اقلیمی به 100 میلیارد رسیده است؛ بنابراین ما 100 میلیارد مترمکعب آب شیرین قابل مصرف داریم که باید صرف آب شهری، صنعت و کشاورزی و محیط زیست شود. در دنیا می گویند اگر از نظر زیست محیطی می خواهید دچار مشکل نشوید 40 درصد آن را می توانید استفاده کنید، یعنی از آن 100 میلیارد باید 40 میلیارد آن را استفاده کنیم و باقی آن را در بستر طبیعت باقی بگذاریم. اما تقریبا سالیانه 105 میلیارد مترمکعب آب استفاده می کنیم. باقی این آب کجا مصرف می شود؟ از آب های زیرزمینی تاریخی که نباید استفاده شود و اجازه نداریم از آن ها استفاده کنیم به همین خاطر چاه ها را عمیق تر می کنیم. ما تعادل را در استفاده از آب رعایت نکردیم و روند طبیعی را بهم زده ایم که باعث افزایش سطح فرونشست و خشک شدن تالاب ها و دریاچه ها می شود.
وی در ادامه در رابطه با محل مصرف عمده آب در ایران اشاره کرد: عمده مصرف ما در بخش کشاورزی است. ما 90 درصد آب را در کشاورزی از بین می بریم؛ بنابراین جایی که می توان خیلی راحت روی آن کار کرد کشاورزی است که باید مقدار مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش دهیم. یا باید کشاورزی را محدود کنیم یا با روش های نوین آبیاری آشنا شویم و کشت های گلخانه ای را توسعه دهیم. استفاده از پسآب ها نیز مطرح است؛ بنابراین باید یک جایی جلو زیادشدن مصرف آب در کشاورزی را بگیریم.
قمیشی در پایان درباره مصرف آب در صنایع و شهر ها گفت: در بخش صنعت تنها 5 درصد آب مصرف می شود، اما باز هم بخش صنعت مانند بازچرخانی آب می تواند صرفه جویی کند. نیاز صنعت به آب در خنک کنندگی است که می تواند با استفاده از بازیافت و پسآب ها صورت بگیرد. نتیجتا بخش زیادی از آب صنعتی می تواند کنترل شود. در هر صورت بخش صنعت بیش از 5 درصد از کل آب کشور را مصرف نمی کند. در بخش شرب و بهداشت هم 5 تا 6 درصد مصرف می کند که با فرهنگسازی و تصحیح شبیه توزیع می توانیم صرفه جویی کنیم. در دنیا متوسط مصرف 150 لیتر در روز است، اما در کشور ما بیش از 300 لیتر برای هر فرد است.
مهدی قمیشی استاد دانشکده آب دانشگاه شهید چمران (جندی شاپور)، ضمن تاکید بر جانمایی غلط صنایع آب بر در استان های کویری، گفت: «یکی از بهترین راه حل های رفع بحران آب، واردات آب مجازی است.
به گفته قمیشی واردات آب مجازی یعنی واردات میوه ها و محصولات کشاورزی پر مصرف.