دریافت اطلاعات ...
 
روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳

دانش بنیان نبودن تولید و نواقص زنجیره تامین عامل تورم در ایران
 
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز دانش بنیان نبودن تولید و نواقص زنجیره تامین را عامل تورم و افزایش قیمت ها در ایران دانست.
دانش بنیان نبودن تولید و نواقص زنجیره تامین عامل تورم در ایران
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز دانش بنیان نبودن تولید و نواقص زنجیره تامین را عامل تورم و افزایش قیمت ها در ایران دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، مهدی بصیرت گفت: زمانیکه دلایل تورم در ایران از نظر علمی مورد بررسی قرار می گیرند، متوجه می شویم که دلایلی از جمله؛ تورم ناشی از فشار تقاضا، تورم ناشی از فشار هزینه، تورم انتظاری به صورت مستقیم تاثیرگذار هستند.

وی افزود: تورم ناشی از تقاضا به این معنا است که با مازاد تقاضا نسبت به عرضه مواجه هستیم، بطوریکه در برخی کالا ها نظیر؛ خودرو و کالای خانگی، تقاضا بیش از ظرفیت تولید است.

آقای بصیرت تحریم ها و دانش بنیان نبودن تولید در کشور را عامل رشد تورم در کشور برشمرد و ادامه داد: وقتی برای مثال؛ قیمت کولر گازی از 4 میلیون تومان به 60 میلیون تومان و ارز افزایش یافته، همچنین واردات محدود شده و جایگزین داخلی نداریم و نمی توانیم کولر ایرانی تولید کنیم و جوابگوی نیاز بازار باشیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز می گوید: دانش بنیان نبودن تولید و ناقص بودن زنجیره تامین باعث تورم و افزایش بی رویه قیمت ها شده است، وقتی بتوانیم از اول تا آخر محصول نهایی در زنجیره ارزش قرار بگیریم و تقاضای بازار های داخلی و خارجی را تامین کنیم، شاهد رشد تولید و در نتیجه مهار تورم خواهیم بود

وی اضافه کرد: وقتی در حوزه های مختلف از دانه های روغنی در بخش کشاورزی تا لوازم سرمایه ای مانند؛ خودرو، لوازم خانگی و پزشکی و سایر نیاز هایی که باید برای تهیه آن ها ارز را هزینه کنیم، زنجیره ارزش نداشته باشیم، تورم رشد می کند.

آقای بصیرت می گوید: عمده تولید های صادراتی از کشور، محصولات واسطه ای مانند صنایع پتروشیمی و فولاد هستند که انرژی بر بوده و باعث آلودگی محیط زیست می شوند، اما تاکنون نتوانسته ایم محصول نهایی آن ها که مثلا خودرو است، به زنجیره تامین به دلیل دانش بنیان نبودن تولید نرسیده ایم، در نتیجه با مازاد تقاضا که باعث افزایش قیمت ها می شود، روبرو هستیم.

وی تورم ناشی از فشار هزینه را از دیگر عوامل موثر در تورم در ایران برشمرد و گفت: این مورد از سال های قبل در کشور اتفاق می افتد و شاید تنها کشوری باشیم که اینگونه عمل می کنیم، به اینصورت که در ابتدای هرسال باید حقوق ها به حق و متناسب با تورم افزایش یابد تا سبد خانوار و قدرت خرید مردم حفظ شود.

این اقتصاددان ادامه داد: براساس آموزه های علم اقتصاد، زمانیکه افزایش هزینه های تولید از جمله؛ دستمزد متناسب با بهره وری نباشد، مازاد آن بر تورم دامن می زند، با این کار نه تنها قدرت خرید حفظ نمی شود، بلکه شرایط بدتر می شود.

به گفته آقای بصیرت؛ در سالی که افزایش 57 درصدی حقوق ها اعمال شد، شرایط نیروی کار و کارگر بدتر و قدرت خرید کاهش یافت که در اقتصاد از آن به عنوان مارپیچ دستمزد_تورم یاد می شود.

وی با بیان اینکه با روندی که اقتصاد ایران دنبال می کند، هرسال باید حقوق و دستمزد ها برای جبران تورم افزایش یابد، افزود: سهم بخش دستمزد در اقتصاد کشور، 10 درصد هزینه تولید را به خود اختصاص می دهد، بنابراین باید جبران شود.

آقای بصیرت مسائل موجود و تورم قابل توجه در ایران را ناشی از مسائل ساختاری اقتصاد کشور برشمرد و اضافه کرد: با افزایش تولید، تقاضا و بهره وری، دستمزد جبران و قیمت ها کنترل می شوند، ضمن اینکه از افزایش حقوق ها نیز بی نیاز خواهیم شد.

وی تورم انتظاری را از دیگر انواع تورم در ایران مطرح کرد و گفت: تولید انجام و دستمزد پرداخت می شود، ولی اتفاق خاصی رخ نمی دهد.
   تاریخ: ۱۰:۵۵ - ۱۸/۰۱/۱۴۰۲   بازدید: ۱۸۲