عضو هیات علمی اقتصادی دانشگاه شهید چمران اهواز معتقد است مهمترین اتفاقی كه در سال گذشته رخ داد تصمیم دولت سیزدهم برای ورود به مذاكرات با كشورهای غربی در وین بوده است .
سیدمرتضی افقه با بیان در گفت وگو با خبرآنلاین درباره مهمترین وقایع رخ داده در سال 1400 در ایران گفت: به نظر من از سه سال پیش تاكنون مساله عمده و اساسی ما ، موضوع روابط خارجی با سایر كشورها و همچنین تحریم ها بوده است . به هر حال تحریم ضربه زیادی به كشور وارد كرده است و باید از هر تلاشی برای غلبه بر این شرایط و رفع تحریم بهره برد.
بیشتر بخوانید:
افزایش عجیب و غریب قیمت مواد خوراكی/ بازار كم آورد
مرغ كیلویی 80 هزار تومان خواهد شد
وی با استقبال از تصمیم دولت سیزدهم برای ورود به مذاكره گفت: برخی تلاش داشتند تبلیغ كنند این دولت اهل مذاكره نیست اما اغاز مذاكرات نشان دهنده عقلانیت این دولت و آگاهی از نقش روابط بین الملل و خارجی در پیشرفت و توسعه است.
وی افزود: برخی شعارها در خصوص اینكه نیازی به ذاكره نیست و ... نشان از بی اطلاعی نسبت به نقش روابط خارجی و بین المللی دارد.
شعارهای داخلی معطل ماند
افقه تصریح كرد: سال 1400 سال بلاتكلیفی در بازارهای ایران بود . به هر حال در انتخابات ریاست جمهوری شعارهای گسترده ای در حمایت از بورس و رفع مشكل بازارها و احیای قدرت خرید داده شد اما در مورد بورس كه نمونه عینی است دیدیم اتفاقی رخ نداد و تمام تلاش ها برای رفع مشكلات بی نتیجه باقی ماند.
وی افزود: مقامات اقتصادی دولت سیزدهم تلاش كردند برای تصمیماتی برای رفع بحران بروس بگیرند اما تقریبا هیچ كدام از تصمیمات به نتیجه نرسید چرا كه بحران اقتصاد ایران و در نتیجهمشكل بورس بحرانی ساختاری است و تنها با تغییر ریل سیاستگذاری قابل حل خواهد بود و مسكن های موقتی نمی تواند مشكلی را برطرف نماید.
افقه در پاسخ به این سوال كه وضعیت بورس در سال جاری چگونه خواهد بود؛ توضیح داد: محور اصلی پیشرفت در هر اقتصادی تولید است و باید موانعی كه همیشه بر سر راه تولید وجود داشته است، برطرف شود .
وی در تضیح این مطلب افزود: من هم می دانم كه تحریم خود مانعی بزرگ بر سر راه تولید است اما مشكلاتی جز تحریم ، تولید را در ایران ازرده كرده با تغییر ریل سیاستگذاری بخش مهمی از مشكلات تولید رد داخل كشور برطرف خواهد شد.
وی افزود: همین مشكلات داخلی باعث شده است حدود 40 تا 50 درصد ظرفیت بخش تولید خالی باشد؛ بی تردید با رفع این بحران و چرخیدن چرخ تولید وضعیت بورس نیز بهبود خواهد یافت و رفع تحریم ها می تواند متضمن كسب درآمدهای صادراتی و بهبود بیشتر بازار سرمایه در ایران باشد.
وی گفت: باید توجه كرد این شركت های بزرگ ستند كه از رفع تحریم منتفع می شوند اما شركت های كوچك و متوسط با تحریم های داخلی دست و پنجه نرم می كنند و همان طور كه گفتم رفع موانع تولید پتانسیل این شركت ها را بالا می برد.
تكلیف ارزهای حاصل از فروش نفت چیست؟
وی در پیش بینی وضعیت اقتصادی ایران به طور كلی در سال 1401، گفت: فعلا همه چیز تحت تاثیر تعیین تكلیف مذاكره است. در صورت احیای برجام ضعیت اقتصادی بهبود می یابد چرا كه همه چهار بخش كشاورزی، صنعت، نفت و خدمات به ارزهای حاصل از فروش نفت نیازمند هستند و روانی فعالیت اقتصادی می تواند بهبود وضعیت را رقم بزند.
223223