عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز موفق به اصلاح ژنتیکی ارقام کنجد ناشکوفا برای نخستین بار در کشور شد. محمدرضا سیاه پوش در این باره اظهار کرد: کنجد، یکی از قدیمی ترین گیاهان زراعی و احتمالا کهن ترین گیاه دانه روغنی جهان اسـت که به دلیل سهولت استخراج و پایداری زیاد روغن آن و همچنین نیاز بسیار کم به آب، یکـی از گیاهان مهم دانه روغنی در دنیا به ویژه در کشورهای مستقر در نواحی خشک و نیمه خشک کره زمین است. وی افزود: مهم ترین موانع توسعه کشت کنجد در کشاورزی مدرن، ریزش دانه در زمان رسیدگی به دلیل شکوفا بودن کپسول ها است که برداشت مکانیزه آن را با مشکل مواجه می کند و عملاً کشاورزان مجبور به برداشت کاملا سنتی و دستی این محصول می شوند. سیاه پوش تصریح کرد: این مشکل علاوه بر کاهش کیفیت دانه کنجد، هزینه و زحمت بسیار زیادی برای کشاورزان دارد به طوری که تمایل به کشت این محصول استراتژیک در میان کشاورزان بسیار کم است و در اراضی بسیار محدود انجام می شود. وی افزود: برای رفع این مشکل اساسی کنجد، تحقیقات هدفمندی برای تغییر و اصلاح ژنتیکی این گیاه در دوره تحقیقاتی گسترده هفت ساله انجام شده است. وی افزود: در حال حاضر، با فراهم شدن امکان برداشت مکانیزه کنجد با کمباین، می توان این گیاه را در صدها هزار هکتار کشت و به صورت مکانیزه مانند دیگر گیاهان زراعی مانند گندم، ذرت و برنج برداشت کرد و از مزایای آن بهره برد.
/انتهای متن/
|